Az 5 legnépszerubb masszazstipus
Ayurvédikus masszázs,  Gyógymasszázs,  Masszázs,  Reflexológia,  Shiatsu masszázs,  Thai masszázs

Az 5 legnépszerűbb masszázstípus

A globalizációnak köszönhetően az elmúlt években Magyarországon is egyre több masszázstípus jelent meg, melyek között az eligazodás okozhat némi nehézséget. Már egyetlen masszázs is rengeteget javíthat fizikai és/vagy lelki állapotodon, azonban érdemes terápiaként alkalmazni a kezeléseket. 
Az évszázadok folyamán az ősi művészet szakemberei tucatnyi variációt fejlesztettek ki, így mielőtt masszázs „iskolát” választasz, fontos tisztázni magaddal, hogy milyen problémára keresed a megoldást. Más-más típusú kezeléseket igényel pl. a gerinc menti fájdalom, magas vérnyomás vagy a kimerültég okozta tűnetek. 

Reflexológia

A reflexológia, amelyet eredetileg a kínaiak (ókori egyiptomiak szintén használták a gyógyítás ezen módját, ennek nyomait 4200 éves egyiptomi síremlékeken is fellelték) gyakoroltak, napjainkra az egyik legkedveltebb masszázs. A talp alkalmas arra, hogy rajta keresztül testünk egészét kezeljék, ugyanis több mint 70.000 idegvégződés található rajta. A szakemberek úgy vélik, hogy ezek az idegvégződések kapcsolatban állnak az ember szerveivel. A talpunk megfelel a testünk térképének, minden terület egy-egy szervnek feleltethető meg, ezek stimulálásával az egész szervezetben jótékony folyamatok indíthatóak el. Az idegvégződések mellett a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek.
Jótékony hatásai: pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, így elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, illetve erősíti az immunrendszert.

Shiatsu

A Shiatsu masszázs a kínai hagyományos orvoslás gyökereiből táplálkozik, melyet Japánban a zen szellemiségére, illetve japán gyógyítási technikák alapelveire építettek. A kezelés alatt a test akupunktúrás pontjait és az azokat összekötő meridiánokat helyezik nyomás alá. Az egyik pontról a másikra ritmikus sorrendben történő mozgás nagyszámú technikai tudást igényel a masszőrtől. A shiatsu masszázst a földön végzik, míg a páciens laza, természetes anyagú ruhát visel. Fontos kiemelni, hogy fizikai szinten egy egész gyengéd, de hatékony eljárásokkal rendezi a csigolyák helyzetét. Ez a masszázstípus kerüli a hirtelen, azaz pontatlanul kontrollálható rántásokat, inkább a csigolyák finom mozgatásával és a fasciák kiegyensúlyozásával segíti a pacienst.
Jótékony hatásai: alvás zavarok, hátfájás emésztési problémák enyhítés, megszüntetése, illetve a számtalan nyújtásnak köszönhetően a mozgékonyság, lazaság, jó állóképesség javítása.

Thai masszázs

A tradicionális thai masszázs több mint 2500 évre visszanyúló ősi gyakorlatokból álló masszázs technika, mely ötvözi az indiai ájurvédikus alapelveket, az akupresszúrát, illetve néhány jóga gyakorlat segítségével az izomzat nyújtását is hatékonyan segíti. Leginkább ahhoz hasonlítható, mintha a masszőr a kliens testét különféle jóga pózokba rendezné. A laza ruházat különösen fontos a thai masszázs alatt, a masszőr a kezét, karját, könyökét, lábát és térdét használhatja arra, hogy a paciens testét különböző pozíciókba helyezze. Sok masszázzsal ellentétben, a kezelésen aktív szereplővé vállik a kliens, így érdemes felkészülni erre.
Jótékony hatásai: keringés serkentése, hajlékonyság növelése, krónikus fájdalom és szorongás enyhítése.

Insider tipp: ha túl korán vállalkozol thai masszázsra sérülés után, az könnyen állapotod rosszabbodásával járhat. Ez a masszázs izmaidat különösen megmunkálja, megfeszíti és nyújtja. Thai masszázs után ajánlott a pihenés és a fokozott folyadékpótlás.

Ayurvédikus masszázs

Az Ayurvéda India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere. Beszédes jelentéssel bír az Ayurvéda név is: „az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata”. Masszázs során a terapeuta 100%-ban hidegen sajtolt növényi olajokkal végzi a gyakorlatokat. Az olajok megfelelő, az adott személyhez illő kiválasztása létfontosságú az ayurvédikus kezeléseknél. Az ayurvédikus masszázs előtt fontos az ayurvédikus terapeutának megállapítani, hogy az adott személynek mi az Ayurvédikus testalkata (ezekről későbbiekben írunk bővebben). Rendkívül magas hatásmechanizmus érhető el a testmeleg olajoknak köszönhetően, mely egy hőterápiás kezelésnek is megfelel. A kezelést mindig egy puhító, melegítő eljárás zárja, amely lehet gyógynövényes gőzölése vagy töltött batyuval történő átdörzsölése a testnek. 
Jótékony hatásai: felgyorsítja a méreganyagok kiürülését a szervezetből, vér- és nyirokkeringés fokozó, emésztésjavító.

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs alapjait a svédmasszázs alkotja. Főbb különbségek, hogy itt nem masszőr, hanem gyógymasszőr foglalkozik a pacienssel. Ezt azért is emeljük ki, mivel a képzés, hosszú hónapokig tart, mialatt az anatómia, fizikoterápia, reumatológia, ortopédia stb. tudására is szert tesznek a gyógymasszőrök. A gyógymasszőr vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően alkalmazza a kezelést. A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak.

Mikor érdemes gyógymasszázst kérni?

  • Komoly mozgásszervi probléma esetén, gerincfájdalmak, gerincferdülés, gerincsérv miatt
  • Ízületi betegségek esetén: váll-, könyök-, csukló-, csípő- és térdfájdalmak, továbbá a bokaízület fájdalmai miatt
  • Különböző balesetek, műtétek utáni rehabilitáció céljából
  • Autoimmun betegek esetében, mint amilyen például a Sclerosis Multiplex – Agyvérzés (stroke) esetében, ahol jótékony lehet a visszamaradt bénulás kezelésében