manualterapia 13 kerulet
Manuálterápia

Mi is az a manuálterápia?

A manuálterápia egy különleges egyvelege a diagnosztikai és terápiás eljárásoknak, melyek a mozgásszervi fájdalmak vagy éppen a krónikus elváltozások kezelésére hivatott. Fontos kiemelni, hogy ezeket speciális fogásokkal teszi, azaz teljesen természetes módon. Gyakran ezek a fájdalmak nem is a degeneratív elváltozás miatt alakulnak ki, hanem az ezt kompenzáló, szomszédos izmokban, testrészekben létrejövő elváltozásoktól. A manuálterápiás kezelés a fájdalom okát kiváltó, mozgásszervi elváltozást (reverzibilis, azaz visszafordítható) kezeli.

mi az a manualterapia

A manuálterápiás módszereken belül megkülönböztethető több irányzat, iskola is, amelyek az alkalmazott fogásokban, a módszertani elgondolásban és a filozófiájukban is különböznek. Ennek megfelelően megkülönböztethetünk Barvicsenko-, Dorn-, Maitland,- Mulligan-, Bowen maunálterápiát.

manualterapia budapest

Milyen problémákra hatásos a manuálterápia?

  • derék, hát és nyakfájdalom
  • végtagzsibbadás
  • váll fájdalom
  • teniszkönyök
  • csípő fájdalom
  • sérülések után a regeneráció elősegítésére
  • izom és kötőszöveti letapadások esetén

Ízületi és lágyrész mobilizációs technikákkal javítja:
a testtartást, ízületi mozgásterjedelmet, oldja a fájdalmat, csökkenti a mozgásbeszűkülést és korrigálja az aszimmetriákat.

A terápiát mindig kivizsgálás és a kórelőzmény alapos elemzése előzi meg, ami szükséges nem csak a manuálterápiás kezelés ellenjavallatainak kizárására, de a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési módok kiválasztásában is kulcsfontosságú. Az állapotfelmérő vizsgálatok közé tartozhatnak a képalkotó vizsgálatok is, mint a röngten, CT, MR.

Fontos: A manuálterápiás kezelés hasonlít a csontkovács módszereire, de használata minden esetben képzéshez és diplomához kötött, azt csak szakképzett orvos, gyógytornász végezheti!