Nyakfájás okai
Nyakfájás

A nyakfájás okai

A derékfájás mellett a másik „népbetegség” a nyakfájdalom, mely lassan meghódítja az egész világot. Leggyakrabban az alvási szokásaink vagy a párna miatt alakulnak ki ezek a „kellemetlenségek”, de nyugodtan kijelenthetjük aktív szerepet játszanak ebben a mobiltelefonok, klimatizált helyiségek és még számtalan aprócska dolog…

Az alvási pozíció

Mindenkinek van egy kedvenc testhelyzete, ahogy éjszaka alszik. Ha hason alszunk, akkor a nyak hosszú ideig elfordul az egyik oldalra, így megfeszűnek a nyaki izmok, emiatt fájdalmas és merev lehet a nyak reggelre. A hason alvás megterhelheti a hátat, főleg, ha puhább matracon alszunk. Ilyenkor a has megsüllyed, ami nyomást gyakorol a gerincre és a hát izmaira is.
Nyakfájást kapni oldalt fekve könnyebb, mint hanyatt fekve. Ugyanis a nyakat oldalra alátámasztani nehezebb, mint hanyatt fekve. Oldalt fekvők esetében rendkívül fontos az alvási pozíció is. A helyes, nyakfájástól mentes, pozíció a stabil oldalfekvés.
Leggyakrabban az a reggeli nyakfájás oka, hogy fejünk lelógott a párnáról és alvás közben túlterheltük nyakizmainkat.

A nyakfájás megelőzésére olyan párnát érdemes beszerezni, mely elég süppedős ahhoz, hogy oldalt is megtartsa fejünket. A párnának elég keménynek is kell lennie ahhoz, hogy tarkónkat jól alá tudjuk támasztani. A fejnek a tarkónál kell megtámasztva lenni.

hogy aludjunk rendesen

Hirtelen mozgások

A hirtelen mozdulatok, mint például a gyors felállás vagy a végtagok elfordítása álmunkban megfeszítik a nyaki izmokat. Forgatás alvás közben feszültséget és stresszt okozhat a nyakban.

Kereszthuzat, klimatizált helyiség

A nyak izmait működés közben tartósan hideg éri, sokkal könnyebben húzodnak vagy sérülnek meg. Mivel a nyak izmainak nagy terhet is képesnek kell lenniük elviselni, hiszen védeniük kell a fejet az erőteljes behatásoktól, ezért rendkívül erős és kitartó izmok találhatóak a nyakban. Ez is az oka annak, hogy a nyakfájás olyan hosszú ideig tart.

Okostelefonok

Az asztali számítógépek elterjedésével is jelentősen nőtt a nyakfájás elterjedtsége, hiszen a helytelen ülésre kevésbé figyeltünk oda számítógépezés közben. Az okostelefonok elterjedésével csak nőtt a panaszok száma. Ennek oka, hogy telefonozás közben erőteljesen lehajtott fejjel állunk vagy ülünk. Ez a nyaknak olyan terhelést ad, amit nem tud hosszú ideig elviselni.

Nyakfájdalom okai

Egyéb okok

 • rossz testtartás a nap folyamán
 • sok ülés a számítógép vagy a TV előtt ugyanabban a testtartásban
 • porckopás a felső gerinc ízületek egyikében
 • idegi kompresszió, melyet gerincsérv vagy meszesedés okozott
 • bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet
 • lelki okok

Mit lehet tenni?

Számos gyógymód megkönnyítheti a fájdalom enyhítését pl. hideg vizes borogatás hozzájárulhat a nyaki izmok gyulladásának csökkentéséhez vagy meleg vizes tömlő segíthet a befeszült izmok megnyugtatásában és pihenésében, illetve végezz könnyed gyakorlatokat, például gyógytornát vagy jógát. Ez segíti a vér áramlását a nyakban. Természetesen, a masszázs is sokat segíthet az izomzat ellazításában.

Azonban érdemes a kiváltó okokat megszüntetni:

 • Próbáld ki a tollpárnát, amely könnyen illeszkedik a nyak és a fej formádhoz. A tollpárnák idővel elveszítik az alakjukat, ezért a legjobb, ha kb. félévente cseréled őket.
 • A „memóriahabbal” készített párnák megfelelhetnek a fej és a nyak kontúrjainak is, és segítenek a nyak támogatásában, de idővel ezeket is le kell cserélni, mert elvesztik rugalmasságukat.
 • Kerüld a túl merev vagy túl mély párna használatát.
 • Ha a matrac behajlik a közepén, fontold meg a matrac cseréjét, hogy megfelelően támogassa a hátad és a nyakad.
 • A nap folyamán többször figyelj a megfelelő testtartásra miközben állsz, sétász, ülsz, különösen az íróasztalnál, a számítógépnél. Figyeljd, hogy ne hajlítsd túl előre a nyakad.
 • Próbáld meg a telefont szemmagasságban tartani, ahelyett, hogy a nyakad előrehajlítanád, amikor nézed.
 • Ne szorítsd a telefont a füled és a vállad közé.
 • A fizikai aktivitás segít erősíteni az izmaid, ideértve a nyakad is. Segíthet a testtartás javításában és ráadásul enyhíti a stresszt, amely merev izmokat okozhat.

Jelentkezz be masszázsra:

Kérlek, helyesen töltsd ki, mert itt tudjuk visszaigazolni az időpont kérésed!