Trigger pont masszazs Budapest
Myofascia,  Trigger pont kezelés,  Trigger pont masszázs

Trigger pont kezelés, masszázs

A fascia tulajdonképpen egy kötőszövet, mely rétegekbe rendeződve háromdimenziós kötőszöveti feszültséghálót alkot. Beszövi az egész testet, mint egy „harisnya” összekapcsolja a rendszereket, a belső szerveket egymással, kitöltve a szervek közötti tereket. Myofascia egy adott izom és az azt körülvevő hártyás réteg egysége. Tehát az izom és az őt körülvevő fascia réteg szerves egységet alkot, funkcionális értelemben szétválaszthatatlanok. Amennyiben hosszabban fennál az egyensúlyi állapotból való kimozdulás, a myofasciális rendszerben bekövetkezik a kifáradás, a dekompenzáció állapota. Myofasciális triggerpontok, ízületi diszfunkciók alakulhatnak ki. Ezek következtében szöveti merevség, mozgásbeszűkülés, fájdalom jelenhet meg. Ilyenkor a fájdalom forrása nem helyi, hanem azok a pontszerű területek az izomszövetben, melyek direkt nyomásra a fascia közvetítésével távolabbi területekre sugároznak ki fájdalmat. Ezek a pontok a Trigger pontok.

Tigger pont terápia Budapest

Trigger pont jelenlétére utaló jelek:

  • Mozgástartomány beszűkülése
  • Izomerő csökkenése
  • Nyomás hatására kisugárzó fájdalom megjelenése
  • Izzadás, szédülés, fokozott váladéktermelés, egyensúlyzavar

A triggerpontok az adott izom meghatározott területén helyezkednek el. Csoportosításuk történhet elhelyezkedésük szerint: az izomhasban- centrális, az izom- ín átmenetben– csatlakozási triggerpontnak nevezzük őket. Ha triggerpont alakul ki az izomszövetben, az adott izom megnyúlási és megrövidülési képessége romlik, diszkomfort érzet, izommerevség alakul ki.

A fájdalom mértékétől függően a pont lehet:

  • Aktív: Olyan felfokozott érzékenységű pont, amely külső hatás nélkül akár magától is adhat fájdalmat a kisugárzási területnek megfelelően.
  • Látens: Csak direkt nyomás hatására váltható ki kisugárzó fájdalom.
  • Kezdetleges: Csak lokális fájdalom jellemzi, mely nem terjed ki távolabbi régióra.

A triggerpontokat tapintás alapján határozzuk meg melyik csoportba tartoznak. Ha a pont nyomásra érzékeny, de nem sugárzik ki akkor az egy kezdetleges pont. A ponton alkalmazott nyomás ischaemiát okoz az adott szövetben és a molekulaszerkezet a közölt energia hatására változik. A nyomás feloldásakor az érintett szövetrész vérellátása nagymértékben fokozódik, így a lerakódott salakanyagok eltávoznak a keringés útján.

trigger pont terápia kezelés

A triggerpont oldáshoz elő kell készíteni az adott területet. A már ismert masszázs technikákkal alaposan át kell dolgozni a myofasciális területet. A triggerpontokat mechanikai nyomással lehet oldani. Ehhez legtöbbször a terapeuta a hüvelykujját használja. A pont eléréséhez egy lassú, fokozatos vertikális irányú erőkifejtés szükséges, ami követi a szövetenkénti lazulást. Egy – egy pont nyomása 60-90 mp-ig tarthat. A feloldásnak lassúnak és fokozatosnak kell lennie, különben a hirtelen feloldásra az izomrostok újra összerándulnak. A triggerpont oldása után mindig meg kell nyújtani az adott izomszakaszt, hogy a rostok hosszát visszaállítsuk. A terápia során alkalmazott nyomás kezdetben fájdalmas lehet, azonban az izom lazulásával a fájdalom gyorsan megszűnik. A trigger pont terápia alkalmazásával hosszú távú eredményt érhetünk el, az izomfeszesség valódi okát szünteti meg, így tartós javulást eredményez.

Gyere el hozzánk trigger pont kezelésre, jelentkezz be online:

Kérlek, helyesen töltsd ki, mert itt tudjuk visszaigazolni az időpont kérésed!
Kövess bennünket Facebookon is.