porckorongsérv mire figyeljek
Porckorongsérv

Porckorongsérv: három szabály, amit tarts be!

Az egyik legnagyobb népbetegség nem csak Magyarországon, hanem az egész világon a porckorongsérv! Sajnos, a jelenlegi életformánk nem igazán kedvez az elkerülésében. A nagy kérdés az, mire figyeljünk, ha már megtörtént a baj?!

Figyeljünk arra, hogyan hajolunk előre:

Az előre irányuló mozgásokat, amiket tudunk más módon helyettesíteni, pl. hajmosás közben kádba előre dőlés, oldjuk meg másképp. Mi magunk is érezni fogjuk, hogy sokkal kellemesebb érzés zuhanyzás közben hajat mosni, mint előre dőlve szenvedni. Más módon nem megoldható mozgásoknál érdemes kisebb praktikákat alkalmazni. Pl. konyhai mosogatás esetén tegyünk egy kisebb sámlit vagy bármilyen láb megemelésére alkalmas tárgyat egyik lábunk alá. Ezzel elősegíthetjük, hogy ne nyomódjon össze munkavégzés közben a porckorong.

Pro Tipp: Személy szerint a fogkefémet és a fogkrémemet betettem a tusolóba, így mindig ott mosom a fogam (reggel, este) így elkerülöm a mosdó előtti görnyedést

Ülés közben biztosítsuk, hogy levegyük a porckorong hátsó részéről a nyomást:

Amennyiben ülnünk kell, különösen ha huzamosabb ideig vagyunk kénytelenek pl. íróasztal előtt dolgozni, a legegyszerűbb megoldás az ékpárna (vagy ehhez hasonló segédeszköz, megfelelően kidolgozott szék) használata. Ha egy előre felé lejtő, ék alakú párnát helyez el a széken, akkor a medence automatikusan előre fog billenni és a derék homorúbbá válik, s ez a helyes porckorong terhelés kulcsa.

Hogy üljünk helyesen

Emeléskor tartsuk be a porckorongsérvesekre vonatkozó előírást:

Olykor a földről fel kell emelni kisebb-nagyobb tárgyakat. Ilyenkor célszerű leguggolni, és onnan egyenes derékkal, lábból felvenni a megcélzott tárgyat. Ha nehéz tárgyat kell felemelni (bár ezt lehetőség szerint kerüljük!), guggoljunk le, és magunkhoz szorítva, magunkhoz közel tartva emeljük fel, elkerülve a törzs csavarodását emelés közben.

Jelentkezz be hozzánk masszázsra:

Kérlek, helyesen töltsd ki, mert itt tudjuk visszaigazolni az időpont kérésed!
Kövess bennünket Facebookon is.