Kollagén típusai
Kollagén,  Táplálékkiegészítő

A kollagén típusai

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kollagén. Ennek köszönhetőn számtalan fajtájával találkozhatunk a különböző táplálékkiegészítő gyártok kínálatában. Pontosan a bőség zavara miatt érdemes egy picit bővebben foglalkozni a kollagénekkel

mi is az a kollagén

Mi az a kollagén?

A kollagén kifejezés két szónak az összetételéből született: a colla egy görög szó, melynek jelentése ragasztó, míg a géne egy francia kifejezés, mely annyit tesz „valamit termel”. Kicsit egyszerűsítve, a kollagén: „ragasztó-termelő” fehérje. A szervezetben lévő teljes fehérje 30%-a kollagén, ugyanis szükséges minden szövet formálásához és gyógyításához. A kollagén is, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Főként glicin, prolin, alanin és hidroxiprolin alkotja.

Jó ha tudod: akkor tud maximális hatásfokkal hasznosulni a szervezetben a kollagén, ha megfelelő a test C-vitamin ellátottsága. Ajánlott, hogy kollagén fogyasztás mellé vigyünk be C-vitamint is.

kollagén fajták

Kollagén típusok

Legalább 28 különböző típusú kollagént tartanak számon, ezért meg kell jegyezni, hogy 90%-ban ez az I, II, III típusú fordul elő, és ezek közül is az I-es a leggyakoribb. Míg például a bőr és a csont I-es típusú, addig az ízületek a II-esek táborát bővíti.

  • I-es típusú kollagén: Az I-es típus a leggyakoribb, a szervezet minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak. Az I. típusú kollagén rostok hihetetlenül erősek. Hatalmas nyomásnak képesek ellenállni, törés nélkül. Az I-es típusú kollagén erősebb, mint az acél.
  • II-es típusú kollagén: Többnyire porcban található, lényegében ő az összetevője. Reumás ízületi gyulladások esetén gyakran használják ezt a típusú kollagént a gyógyításban.
  • III-as típusú kollagén: A III. típus megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban és egy speciális kötőszövet típusú rostban, amely alkotja a májat, zsírszövetet, csontvelőt, lépet, és így tovább.
  • IV-es típusú kollagén: alkotja az alaplemezt, az extracelluláris mátrix rétegét (a sejteket támogató hálót), amely az epitélium alatt helyezkedik el.
  • V-ös típusú kollagén: A V. kollagén megtalálható a csontmátrixban, a szaruhártyában és a kötőszövetben, amely az izmok, a máj, a tüdő és a placenta sejtjei között létezik.

A fentiekből is láthatjuk, hogy mennyire fontos szervezetünk számára a kollagén! Bár igyekszik a szervezetünk előállítani, bizonyos esetekben viszont, többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. Ilyen az öregedés vagy a sérült szövetek helyreállítása.

Folytatás következik, ahol a kollagén előnyeit, pozitív hatásait vesszük sorba.

Jelentkezz be masszázsra hozzánk!