Eukaliptusz olaj masszazs
Aromaterápiás masszázs,  Masszázs

Az eukaliptuszolaj gyógyító hatásai

Az eukaliptusz az egyik legismertebb fafajta a világon. Az ismertsége az egyik legcukibb állatnak a koalamackónak köszönhető, mely előszeretettel rágcsálja az eukaliptusz fák leveleit. Az Ausztráliában őshonos, örökzöld fáknak, azért ennél fontosabb tulajdonságai is vannak pl. a gyógyító erejük, mely az eukaliptusz-olajból származik, amelyet a fa ovális alakú leveleiből készítenek.

Eukaliptusz fa, olaj

Az eukaliptusz olaj készítése egy igen pepecselős folyamat. A leveleket szárítják, aprítják és desztillálják, így az illóolaj felszabadul. Az olaj kivonása még után hígítják, mielőtt gyógyszerként felhasználható lenne.  Az eukaliptusz illóolaj színe halványsárga, majdnem színtelen, amely idővel zöldessé is válhat.

Az eukaliptusz olaj jótékony hatásai:

Izomfájdalom ellen

Az eukaliptuszolaj természetes értágító, elősegíti az erek kiszélesítését és javítja a vérkeringést, segítve a vér szabad áramlását az izmokba. Az olaj gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatásai is különösen hasznosak, melyek megnyugtatják a fáradt, sajgó izmokat.

Pattanások kezelésére

Az eukaliptuszolaj elpusztítja a pórusokat eltömő baktériumokat és megakadályozza terjedésüket, így remek természetes pattanáskezelő eszköz. Antibakteriális és gyulladáscsökkentőként az olaj nem csak a baktériumok elpusztításában hatásos, hanem az irritált bőr gyógyító megkönnyebbülésében.  

Emfizéma ellen

Az emfizéma a tüdő progresszív betegsége, amelyet leggyakrabban a dohányzás, a másodlagos füst és a légszennyezés okozza. Az allergia, a rossz étrend és a rossz keringés további járulékos tényezők. Az eukaliptusz olaj dekongesztánsként hat, és ez hatékonyan csökkenti az emfizema tüneteit. Alapvetően az eukaliptuszolaj erős illata a légutak nyálkahártyáinak meglazítására szolgál, és segíti a mellkasi és az orrdugulás felszabadítását.

Sebek fertőtlenítésére

Az ausztrál őslakosok eukaliptuszleveleket használtak a sebek kezelésére és a fertőzés megelőzésére. Napjainkban a hígított olajat továbbra is felhasználhatják a bőrön a gyulladás leküzdésére és a gyógyulás elősegítésére.

Köhögés ellen

Az eukaliptuszolajat hosszú évek óta használják a köhögés enyhítésére. Manapság néhány vény nélkül kapható gyógyszer egyik eukaliptusz-olaja van jelen hatóanyagként. Kimutatták, hogy az eukaliptuszolaj belélegzése növeli az oxigén eloszlását a tüdőből a véráramba, és ez az oxigén növekedése megkönnyíti a légzést.

Próbáld ki Te is a teljes testes aromaterápiás masszázs során a szantálfaolaj jótékony hatásait!

Bejelentkezés