Hamstring-szindróma
Hamstring-szindróma,  Masszázs

Derékfájás nyomában – Hamstring-szindróma

Első hallásra megtévesztő lehet a Hamstring kifejezés. Nem egy híres professzort vagy gyógytornászt kell keresni a kifejezés mögött. A szó az angol ham (azaz sonka, jelen esetben a combunk hátsó izomzata) és a string (húr) szavakból ered. A név remekül érzékelteti a nevezett izomcsoport megfeszüléséből, meghúzódásából adódó tünetek együttesét.

A hamstring izomcsoport lényegében a csípőnk hátrafeszítéséért és a térd behajlításáért felelős három izomból áll. Ezen izmok nagyrészt az ülőgumónkon, kisebb részt a combcsontunkon erednek, és a lábszárcsont fejének két oldalán tapadnak.

Az ülőideg testünk leghosszabb idege, az ülőfonat egyik fő ága.
Az ülőfonat az ágyéki és keresztcsonti csigolyák közti lyukakból lép ki, majd belép a medencébe, ahol több ágra válik.
Ezek közül az egyik az ülőideg, amely maga is több ágra válva a comb hajlító izmait, a lábszár hajlító és feszítő izmait, illetve a talp izmait hálózza be.
A számos különféle struktúra közt futó ülőideg hosszú útja során sok helyen (például a gerincnél, a medencében vagy a gluteális térben) eshet csapdába, vagyis csípődhet be, így alakul ki az isiász néven jól ismert tünetegyüttes. 

Hamstring-szindróma érthetően

Mi is az a Hamstring szindróma és Hamstring sérülés?

Vezető tünetei a fájdalom, mely lehet görcsös, szúró, feszítő, nyilalló is. Az éjszakai fájdalom megjelenése sem ritka jelenség. Nézzük meg pontosan merre lehet a fájdalom:

  • A fartájék, ülőgumó, a comb hátsó, belső része mely egészen a térdízület alá is terjedhet.
  • A fájdalom a farból a lábon túl a derékba is sugározhat, megtévesztően gerincbetegségek tüneteit (lumbágó, isiász) utánozva.
  • Jellegzetes az ülőgumó körüli nyomásérzékenység is.
  • A fájdalompontok bizonyos testhelyzetekben is fokozódhatnak pl.: hosszabb ideig tartó lehajlás, kemény alapú széken üldögélés, keresztbe tett lábakkal való üldögélés, terhelés – futás, evezés vagy kerékpározás, stb.

Melyek lehetnek a kialakulásának okai?

  • A csípő és térd feszítő és hajlító antagonista (egymás ellen dolgozó) izmok beidegzésének diszharmonikus együttműködése.
  • Az izom és izombőnye önálló eltéréseit, következetes tendinopathiáját (índegeneráció) tartják problémának.
  • Fokozott terhelés alatt pl. sportolás közben kialakuló sérülés.

A Hamstring szindróma gyakran összetéveszthető a már jól ismert gerincbetegségekkel. Öngyógyítás előtt, mivel elég nehéz diagnosztizálni ezt a fajta szindromát, mivel könnyen összekeverhető hasonló jellegű problémával mindenképpen keresd fel ortopéd szakorvosod!
Természetesen, miután egyeztettél orvosoddal a konzervatív terápia pl. a gyógytorna, manuálterápia, masszázs rengeteget segíthet.