mi az a fascia
Fascia,  Masszázs

Mi az a fascia?

Idáig az emberiség nem igazán tudott sokat a fasciáról. Természetesen, a szakemberek már találkoztak vele: hogy a „lényeget” láthassák a boncolásoknál elsőnek szabadultak meg tőle. Szerencsére a tudomány bődületes fejlődésen ment (megy) végbe, így egyre inkább ráterelődött a figyelem. És akkor következzenek a kulcsmondatok: A fascia egy mindent mindennel összekötő háromdimenziós kötőszövet, egy intelligens hálózat. Csúszós, erős, nyálkás réteg. Minden izmot körülvesz, így védi őket a túlnyúlástól, szakadástól. Összeköti a szerveket a bordákkal, a csontokat az izmokkal. Mozgékonnyá, hajlékonnyá, rugalmassá teszi a testet.

Fascia tudnivalók

A fascia egy érzékelő szerv, mely az izmoktól függetlenül is képes reagálni és összehúzódni az őt ért ingerre úgy, hogy nincs szüksége a tudatunk vezérlésére. Tehát hatással van a mozgásunkra (is)! Nézzünk egy egyszerű példát: húzd meg az inged ujját. Mi történik? Lényegében az egész ing megmozdul, nem csak az a terület, amit meghúztál. Képzeld el, hogy ez az ing az egész testünk betakarja. Képtelenség csak egy pontra hatást gyakorolni, mivel az kihat az egész rendszerre. Legegyszerűbben talán így lehetne szemléltetni a fasciát.

Csúszási képesség: Fontos tulajdonsága, hogy megfelelő állapotában elcsúszik az alatt lévő felületen. Mikor letapad, kiszárad a fascia, akkor ez a képessége korlátozódik. A letapadás, kiszáradás legfőbb oka a mozgásszegény, ülő életmód.

Mi az a fascia érthetően

„Amíg a klasszikus anatómia 600 különböző izomról beszél, addig sokkal helyesebb azt mondani, hogy egy izom oszlik 600 zsebre a fascia hálón. Az izmok szétválasztásának illúziója a sebészkésektől ered, hiszen ott a fascia síkok mentén vágnak. Ez azonban nem szabad, hogy elterelje a figyelmünket az egységes egészről!”

Tom Myers

Ahogy már fentebb írtuk a fascia egy olyan egységes hálózat, amelyben a sejtek folyamatosan kommunikálnak egymással a testben levő folyamatokról. Az információ átvitele 3-szorosan gyorsabb a test pontjai között, mint az idegrendszer esetében. Ezért szokták második idegrendszernek is hívni.
Remek öngyógyító tulajdonságokkal rendelkezik a fascia, de vannak korlátai ennek a folyamatnak is. Sajnos, a mozgáshiány a fasciának sem tesz jót, rugalmatlanná teszi. Stressz hatására tömörödik, hogy védje az alattuk található izmokat. Rossz tartás, vagy rossz mozgásformák nem megfelelő mozgásmintára szoktatják. A sérült fascián hegek alakulnak ki, melyek alkalmatlanok a normális működésre. A fasciák feszültségei (sérülései) nem mutathatóak ki hagyományos orvosi eszközökkel.

Folytatás következik…